FAQ

Hvad er en fond?
Fonde er juridiske personer med egen bestyrelse, vedtægt og regnskab. En fond defineres i Den Danske Ordbog som  en ” selvejende institution der administrerer en kapital som er doneret, afsat eller opsparet til uddeling til bestemte, typisk velgørende formål eller til driften af en erhvervsvirksomhed”.  Der findes dog mange andre fonde – f.eks. kapitalfonde, venturefonde, hedgefonde, pensionsfonde m.v.

Hvad er en erhvervsdrivende fond?
I Danmark skal erhvervsdrivende fonde for at blive anerkendt som selvstændige juridiske personer registreres i Erhvervsstyrelsen, hvor disse oplysninger løbende opdateres og kan ses i CVR-registeret. En erhvervsdrivende fond er en virksomhed, der ejer hovedparten af en erhvervsvirksomhed. Virksomheden vil typisk være et aktieselskab, som fonden altså ejer hovedparten af. I sjældnere tilfælde kan fonden drive erhvervsvirksomhed i eget regi.  Der er også tilfælde hvor fonden kan have kontrol med virksomheden gennem en stor minoritetsaktiepost, og nogle vil i givet fald regne dem for erhvervsdrivende. I nogle tilfælde betragter fondene ikke sig selv som erhvervsdrivende, selv om de ejer hovedparten af en erhvervsvirksomhed.

Hvor mange erhvervsdrivende fonde findes der i Danmark?
Ifølge Erhvervs- og Selskabsstyrelsen ca. 1200,  men de fleste af dem er små. Der er måske 100 med økonomisk betydningsfuld virksomhed.

Er erhvervsdrivende fonde et dansk fænomen?
Ja, der findes klart flere erhvervsdrivende fonde i Danmark end i andre lande.

Hvilke er nogle af de vigtigste fondsejede virksomheder?
A. P. Møller-Mærsk, Carlsberg, Novo Nordisk, Novozymes, Grundfos, Danfoss, William Demant Holding (Oticon), J. Lauritzen, H. Lundbeck, Villum Kan Rasmussen  (Velux), Rambøll, COWI, Skandinavisk Holding, Falck  m. fl. – er ejet af  fonde.

Hvad betyder de fondsejede virksomheder for dansk økonomi?
De fondsejede virksomheder omsætter for mere end 600 milliarder kroner og har mere end 300.000 ansatte. Det er 20% af omsætningen i dansk erhvervsliv og 22% af beskæftigelsen, hvoraf en stor del dog findes i udlandet. De fondsejede virksomheder tegner sig for langt størstedelen af den private danske forskningsindsats Sammenligner man med de børsnoterede selskaber i Danmark og de andre nordiske lande har de også en høj rentabilitet –  et afkast  på 7.6% af egenkapitalen mod 5.7% for de børsnoterede selskaber i perioden 2003-2008.

Betaler Fondene skat?
Ja, fondene betaler 25% af deres skattepligtige indkomst i skat. De har (ligesom private) fradrag for deres udgifter til velgørende formål, konsolidering og hensættelser. For ikke at straffe fonde der ejer selskaber (i forhold til fonde der driver virksomhed i eget regi)  er der en vis grad af sambeskatning. Datterselskaber kan få fradrag for fondenes uddelinger.

Hvad betyder fondenes uddelinger?
Fondene finansierer gennem donationer en væsentlig del af særligt lægemiddelforskningen og støtter derudover til kunst, kultur, uddannelse,  bygninger og sociale projekter, primært i Danmark.

Findes der erhvervsdrivende fonde i udlandet.
Ja, det gør der – de udenlandske erhvervsdrivende fonde ejer nogle store og betydningsfulde virksomheder eksempelvis Robert Bosch, Bertelsmann, Trelleborg, Kavli, Norske Veritas,  m. fl.  Foruden i Danmark findes de særligt i Tyskland,  Holland, Sverige og Norge, men en af verdens største virksomheder – den indiske Tata  Group – er også fondsejet.